Vi på Boxhill träffar varje vecka många personer som är intresserade av nya möjligheter i karriären. Många av dem har bra jobb som de trivs på medan andra har blivit uppsagd, fått ett avgångsvederlag eller helt enkelt inte trivs på jobbet. De har hamnat i en ”karriärsvacka”.
De flesta personer får någon gång under sitt arbetsliv motgångar i karriären. De kan vara snabbt övergående eller vara en längre period. För att du ska komma vidare i din karriär och inte fastna i karriärsvackan så att de blir till en nedåtgående spiral ger vi dig några konkreta råd.
Kvalitén i hur arbetsgivare hanterar personal som drabbas negativt av förändringar kan variera. Oavsett om du har haft otur eller blivit illa behandlad så är det viktigt att du så snart som möjligt fokuserar på din framtid istället för att fastna i det som redan hänt. Släng offerkoftan i papperskorgen och fokusera det som du kan påverka. När du har kommit ur din karriärsvacka så kommer du märka att du utvecklats som person under denna period. Det är nämligen ofta i motgång som vi utvecklas som allra mest.
Lär dig prata om din arbetshistorik på ett positivt och konkret sätt. Försök uttrycka dig sakligt och objektivt som möjligt. Träna om det är svårt.
Beklaga dig aldrig angående tidigare arbetsgivare i intervjuer. Även om du blivit utsatt för orättvisa eller haft otur så tjänar du inte på detta.
Boktips: ”vem snodde osten”
Om du har varit i en längre karriärsvacka och eventuellt fått en släng av dåligt självförtroende eller om du har hamnat i en spiral av korta anställningar, tjänar du antagligen på att försöka hitta en arbetsgivare där du kan vara kvar ett tag.
Ett tips är då att du söker dig till en roll där du kan få en ny ”plattform”. Sök dig gärna till en roll där du vet att du kommer att prestera med den kompetens du redan har. I och med detta kommer du att vända spiralen och den börjar gå uppåt igen. Du presterar, visar framfötterna, får nya förtroenden, utveckling och möjligheter i din karriär. Karriären tar fart igen.
Ibland kan det bli nödvändigt att ta ett kliv nedåt i hierarkin och kanske t o m gå ned något i ersättningsnivå. Men på längre sikt kommer detta ändå att löna sig.
Underskatta inte möjligheten att komma in som konsult ex via bemanningsföretag. Kända konsult och bemanningsföretag har ofta avtal med fina arbetsgivare där det finns utvecklingsmöjligheter. Detta kan vara ett bra sätt att hitta din nya långsiktiga arbetsgivare.
Se till att ditt CV alltid svarar på kraven i den annons du söker till. Betona gärna dessa relevanta delar i CV så ser rekryteraren snabbt att ditt CV är relevant för tjänsten. Se mer tips om CV här
Under intervjun – var lyhörd och svara på frågor som ställs. Rekryteraren har valt ut just dessa frågor för att de är relevanta för det aktuella jobbet. Ta vara på tillfället att ge relevanta svar, visa intresse och engagemang i den aktuella tjänsten men hitta en balans så att du inte upplevs som desperat.
Det kan aldrig nog betonas, beklaga dig aldrig över f d arbetsgivare i en intervju. Det kommer inte att leda dig till drömjobbet.
Träffa personer som ger dig energi och inspiration t ex en tidigare chef som du haft ett gott samarbete. Nätverka och be om hjälp. Vänner, bekanta, familj eller före detta kollegor kan bli de som hjälper dig att öppna upp nya karriärdörrar.
Ibland kan det vara svårt att se uppenbara lösningar och styrkor hos sig själv, men det blir lättare i dialog med andra. Tag gärna hjälp av personer som känner dig bra, alternativt en professionell ”coach” och bena ut vad just du är bäst på, vad du bidrar med och vad du brinner för? Om du har möjlighet, investera några timmar i att träffa en karriärcoach.
Gör gärna en jobbsökarplan! Sätt upp aktiviteter och mål. Ta ett steg i taget till dina mål.
Råd om att välja ny karriär hittar du Här
Råd om CV hittar du här
Tips för dig som avslutat din anställning kan du läsa här
Lycka till i din framtida karriär!